fbpx

Léto je tady a ochrana zraku je v tomto období obzvlášť důležitá. Intenzita UV záření je v letních měsících extrémně vysoká a doba, po kterou jsme mu vystaveni nejdelší z celého roku. Pokud si chcete užít krásnou dovolenou u moře, na horách nebo kdekoliv chcete, sledujte náš letní seriál, ve kterém vám přineseme postupně 10 důležitých letních tipů.

TIP PRVNÍ

Používejte správné sluneční brýle

Kdykoliv jste venku pod sluncem, vždy používejte sluneční brýle, které poskytují správnou ochranu proti UV záření. Pokud ale vaše sluneční brýle neposkytují 100 % UV ochranu, pak je pravděpodobné, že mohou způsobit více škody, než kdybyste byli bez brýlí.
V letních měsících máme tendenci zůstávat venku déle a jsme vystaveni mnohem intenzivnějšímu UV záření. Kromě toho trávíme spoustu času u vody, která odráží 10% UV záření a písku, který může odrážet až 15 % UV záření. Vzhledem ke zvýšené expozici UV záření z přímého slunečního světla ale i odraženého od ostatních povrchů, je důležité, abyste i při pobytu ve stínu, používali sluneční brýle.

 

 

Při výběru kvalitních slunečních brýlí, je třeba vzít v úvahu několik velmi důležitých faktorů:

 

Ochrana před UV zářením

Doporučuje se najít sluneční brýle s 98-100 % ochranou proti UV záření, ale je důležité, abyste si při nákupu věděli, co přesně to znamená. Existuje několik typů UV paprsků, ale UVA a UVB paprsky jsou ty, které mohou poškodit vaše oči. To znamená, že byste měli vždy hledat 100 % UVA / UVB ochranu jasně označenou na sluneční brýle, které kupujete. Nenechte se zmást tmavým odstínem brýlí, ten totiž nemusí být vůbec žádnou zárukou ochrany před UV paprsky, vždy proto hledejte skutečnou nálepku nebo štítek na výrobku, který uvádí 100 % UVA a UVB ochranu.

 

Barva-odstín brýlových čoček slunečních brýlí

I když odstín čoček neovlivňuje skutečnou úroveň ochrany před UV zářením, může být stále velmi důležitý pro vaše konkrétní aktivity. Vzhledem k tomu, že různé barvy / odstíny čoček mohou výrazně pomoci při různých činnostech, měli byste vědět, na co se zaměřit, pokud jde o barvu a odstín brýlových čoček. Zatímco šedá je nejlepší pro intenzivní slunce a každodenní aktivity, hnědá je lepší pro rybaření, žlutá pro zataženo a slabé světlo, a zelená pro hloubku vidění u sportů, jako je golf nebo tenis.

 

Design a velikost slunečních brýlí

Správná UV ochrana a barva jsou velmi důležité, důležitá je ale i konstrukce a velikost brýlových obrub. Větší plocha slunečních brýlí a dokonalejší přizpůsobení vašemu obličeji, může lépe chránit jemnou pokožku v okolí vašich očí.

 

Polarizace

I když polarizace nemá vliv na zdraví vašich očí, je dobré používat polarizační čočky například při rybolovu nebo v situacích s vysokým odrazem od vodní plochy nebo vozovky. Doporučujeme je tedy jak při aktivitách na vodě, tak při řízení vozidla. Polarizační čočky mohou významně snížit riziko dopravních nehod nebo výrazně snížit namáhání očí při oslnění odraženým světlem.