fbpx

Mohlo by se zdát, že sluneční brýle nejsou v zimě tak důležité. Sluneční paprsky přece nejsou tak intenzivní jako v letních měsících. Mohlo by se zdát, že sluneční brýle na lyžích, snowboardu nebo jen tak při procházce zimní krajinou mohou vypadat divně a nepatřičně. Jak už to v podobných situacích bývá, opak je pravdou a nošení slunečních brýlí v zimě je opravdu velmi důležité.

Proč tomu tak je, Vám vysvětlíme v následujících 5 bodech.

1. Ochrana před škodlivým UV zářením

Nízké slunce v zimních měsících může způsobovat nepříjemné pocity a oslnění. Nízké slunce ve spojení s bílou sněhovou pokrývkou navíc zvyšuje množství UV paprsků působících na Váš zrak.

Vysoká intenzita a dlouhodobé vystavení se těmto paprskům může mít za následek zdravotní komplikace, které mohou být v závažných případech i nevratné. Je prokázaný vliv UV záření na vznik šedého zákalu a makulární degenerace.

2. Lépe a ostřeji vidět

Vysoká odrazivost bílé sněhové pokrývky způsobuje nepříjemné odlesky, které významně snižují kvalitu vidění, a to může být nebezpečné jak při řízení auta, tak při zimních sportech. Kvalitní sluneční brýle umí tyto odlesky potlačit a zvýšit tak vizuální komfort a Vaši bezpečnost.

3. Riziko poškození rohovky

Poškození rohovky vlivem velmi intenzivního slunečního záření hrozí zejména v horských oblastech a může vést i k dočasné slepotě. Tomuto riziku ale nejsou vystavení pouze lyžaři či snowboardisté. Kvalitními  slunečními brýlemi by měl svůj zrak chránit každý návštěvník hor.

4. Suché oči nejsou nic příjemného

Oči jsou v zimním období ohroženy nejen intenzivním slunečním zářením, ale také nízkými teplotami a suchým vzduchem. Spojení suchého a studeného vzduchu tak může zejména při lyžování způsobovat podráždění Vašeho zraku. Noste proto sluneční, případně také lyžařské, brýle. Pokud navíc trpíte suchým zrakem, určitě stojí za to použít zvlhčující oční kapky.

5. Ochrana zraku před větrem, sněhem a nečistotami

Poletující sníh a studený vítr, zejména při jízdě na lyžích či snowboardu, je velmi nepříjemný.

V tom nám dá za pravdu asi každý lyžař, který někdy vyrazil na sjezdovku bez brýlí. Opět se vystavujeme velkému riziku kolize, protože naše vidění je významným způsobem omezeno. Vítr a sníh nás nutí oči přivírat a při intenzivnějším sněžení může způsobit i tzv. sněžnou slepotu. Neštěstí pak je jen otázkou času.

K ochraně zraku před poletujícím sněhem, případně mechanickými nečistotami, jsou vhodné sluneční brýle s většími a mohutnějšími očnicemi, které jsou protaženy také do boku a chrání tak Váš zrak ze všech stran. Ideálním řešením jsou samozřejmě brýle lyžařské, které jsou vybaveny vhodným slunečním filtrem.