fbpx

Každý kdo nosí brýle, ví, že pořízení kvalitních brýlí není levnou záležitostí. Bez ohledu na to, zda potřebujete brýle na čtení, práci před počítačem nebo sluneční brýle, je důležité o ně dobře pečovat. Pamatujte, že špatná péče, může způsobit poškození čoček, což může vést k nutnosti pořízení nových brýlí. Níže najdete 8 kroků správného čištění, které vám pomohou snížit riziko poškození a tím prodloužíte životnost vašich brýlí.  

1. Důkladně si umyjte a osušte ruce

opláchnutí rukou před čištěním brýlí

Před čištěním brýlí se ujistěte, že vaše ruce jsou bez nečistot, špíny, krémů a všeho, co by mohlo být přeneseno na brýlové čočky. K mytí rukou používejte mýdlo a čistou utěrku, která nepouští vlákna.

2. Opláchněte si brýle vlažnou vodou 

čištění brýlí - opláchnutí vlažnou vodou

Při čištění je důležité odstranit veškerou nečistotu, který by mohla poškrábat brýlové čočky. Proto je dobré brýle opláchnout vlažnou vodou. Mějte však na paměti, že byste se měli vyhnout horké vodě, která může poškodit některé povrchové úpravy. 

3. Použijte malou kapku mycího prostředku 

čištění brýlí - aplikace saponátu

Většina prostředků na mytí nádobí je velmi koncentrovaná, proto používejte jen malé množství. Na každou čočku naneste malou kapku prostředku na mytí nádobí. Používejte pouze značky, které neobsahují hydratační přípravky pro ochranu pokožky.

4. Jemně otírejte obě strany čoček a všechny části brýlové obruby 

čištění brýlí na mokro jemným třením prstů

Ujistěte se, že čistíte každou část po dobu několika sekund, včetně sedýlek na nose a koncovek stranic, které sedí za ušima. Dbejte také na vyčištění místa, kde brýlové čočky dosedají k obrubě. Tato linie bývá často místem, kde se hromadí prach, pot a mastnota pokožky.

5. Důkladně opláchněte obě strany brýlových čoček a obruby čistou, tekoucí vodou

čištění brýlí na mokro jemným třením prstů

Nedostatečné opláchnutí bývá příčinou tvorby šmouh při následném čištění brýlových čoček suchou utěrkou.

6. Jemně protřepejte brýle, abyste odstranili co nejvíce vody z čoček

oklepání zbytků vody

Zkontrolujte čočky, zda jsou čisté.

7. Čočky i obrubu opatrně osušte čistým ručníkem nepouštějícím vlákna

doleštění mikroutěrkou

Použijte utěrku, která nebyla praná za použití aviváže (látky obsažené v aviváží mohou být opět zdrojem šmouh). Bavlněný ručník, který používáte k čištění jemného skleněného nádobí, je dobrou volbou. Ujistěte se, že ručník je dokonale čistý. Nečistoty ve vláknech ručníku mohou vaše čočky poškrábat a mastnota z nádobí či kosmetiky je opět umastí a způsobí nežádoucí šmouhy.

8. Znovu zkontrolujte brýlové čočky

Pokud na nich nadále zůstanou nějaké šmouhy či jiné nečistoty, odstraňte je čistým hadříkem z mikrovlákna. Tyto hadříky, které nepouštějí chloupky, jsou k dispozici ve většině obchodů s brýlemi či fototechnikou.

Pokud nemáte k dispozici prostředky pro čištění vašich brýlí, můžete také vyzkoušet jednorázové čisticí ubrousky, které jsou předem navlhčené a balené samostatně. Tyto ubrousky jsou speciálně navržené pro použití na brýlových čočkách. Nepoužívejte žádné náhražky.