fbpx

Věděli jste, že brýlové čočky jsou mnohem důležitější než brýlové obruby? Kvalita Vašeho vidění a pocit spokojenosti s brýlemi se totiž odvíjí právě od nich. Ti, kdo již brýle nosí, jistě vědí, že výběr brýlových čoček není věc jednoduchá a pro někoho může být současná nabídka nepřehledná a matoucí. Naše mise? Pomoci vám prozkoumat svět brýlových čoček, porozumět jejich různým typům a najít tu správnou volbu pro vás.

Proč je výběr správných brýlových čoček tolik důležitý?

V dnešním světě je na trhu nespočet brýlových obrub, každá světoznámá značka s nejrůznějšími tvary a barvami. Ačkoliv estetika hraje svou roli, brýle musí nejen skvěle sedět, ale také nám dopřát pohodlný a ostrý pohled na svět. A zde nastupují na scénu brýlové čočky, skrytý hrdina naší vizuální zkušenosti.

Rady pro výběr brýlových čoček jsou určeny pro všechny, kdo nosí brýle či plánují jejich pořízení, a to bez rozdílu, zda jde o korekci krátkozrakosti (myopie), dalekozrakosti (hypermetropie), astigmatismu či vetchozrakosti (presbyopie).

Brýlové čočky podle materiálu, ze kterého jsou vyrobeny

Skleněné – minerální

Skleněné čočky, kdysi jediná možnost, jsou dnes vzácnější. Díky své váze a křehkosti nejsou vhodné pro moderní obruby a mohou být v případě poškození nebezpečné pro oči. Skleněná čočka se v případě rozbití, roztříští na malé kousky, které mohou vážně poškodit Vaše oči.

Plastové

Plastové čočky jsou trendem dnešní moderní doby. Lehké, odolné a vhodné do různých typů obrub, jako jsou poloobrubové a vrtané obruby. Monomer CR-39® je běžným materiálem, ale polykarbonát a TRIVEX® nabízejí ještě lepší odolnost a jsou ideální pro dětské brýle.

Brýlové čočky podle toho, k čemu jsou určeny

Jednoohniskové

Ideální pro jednoduché korekce. Jsou to čočky, které mají na celé své ploše pouze jednu jedinou dioptrickou hodnotu. Zpravidla se jedná o brýlové čočky určené pro korekci krátkozrakosti (myopie) – brýle na dálku, dalekozrakosti (hypermetropie) – brýle na blízko.

Bifokální a trifokální

Čočky s dvěma nebo třemi dioptrickými hodnotami, umožňující vidět na různé vzdálenosti. Zpravidla se jedná o brýle umožňující vidění jak na dálku, tak na blízko, případně ještě na třetí a sice střední vzdálenost, přičemž předěl mezi jednotlivými částmi čoček s rozdílnými dioptriemi bývá viditelný. 

Multifokální (progresivní)

Moderní typ čočky bez viditelných segmentů pro plynulé vidění na různé vzdálenosti. Ideální pro presbyopii (vetchozrakost) a esteticky příjemné.

Výsledného efektu, více pohledových vzdáleností, je dosaženo plynulou změnou dioptrií z horní části čočky (dálka), přes střední část (pracovní vzdálenost) až po dioptrii na čtení, nacházející se ve spodní části čočky. Tomuto efektu se říká progrese, odtud také název progresivní čočky. Multifokální čočky jsou určeny pro řešení presbyopie, tedy vetchozrakosti, která nastupuje většinou po 40.roce věku a projevuje se zhoršujícím se viděním na blízko. 

Vyšší index lomu – Tenčené čočky

Za vysokoindexové brýlové čočky považujeme čočky s indexem lomu nejčastěji 1.53 / 1.6 / 1.67 / 1.74. Jsou vhodné tam kde je kladen důraz na estetiku, tenkost a nízkou hmotnost. Šikovné zejména pro vyšší dioptrie, kde snižují tloušťku čočky a váhu.

V dnešní době, kdy většina brýlových čoček řeší krátkozrakost, čočka je tenká uprostřed a zesiluje se směrem k okraji, je využití brýlových čoček s vyšším indexem lomu obzvlášť vhodné. U zákazníků dalekozrakých je jejich výhoda zvláště ve snížení hmotnosti čočky jako takové. Vysoké plusové dioptrie mají za následek vysokou tloušťku čoček uprostřed a s tím spojenou vysokou váhu, způsobující nepříjemné otlaky na nose a sjíždění brýlí. Použitím vysokoindexových čoček v tomto případě získáme výrazně nižší hmotnost a odstranění nežádoucích pocitů při nošení brýlí.

Asférické

Pro plošší a štíhlejší vzhled, zejména pro plusové dioptrie, minimalizující efekt zvětšení očí. Běžná sférická čočka se svou přední plochou podobá ideálně kouli, naproti tomu čočka asférická má přední plochu výrazně rovnější a složitější, křivka jejího povrchu se mění od středu ke kraji.

Asférické čočky jsou obzvláště důležité pro dioptrické korekce plusové, tedy ty korigující dalekozrakost (hypermetropii) a sice u vyšších dioptrických hodnot, kdy bývá čočka velmi vyklenutá (vyboulená) a příliš vystupuje z obruby. Velkou výhodou je při vyšších plusových dioptriích také menší zvětšení oka při pohledu do Vašich očí ze strany ostatních osob. 

U korekcí krátkozrakost (myopie), je přínos asférických čoček sice nižší ale i zde má své opodstatnění. Při vyšších dioptrických hodnotách vypadá čočka lépe a má tenčí okraje. I zde je důležité estetické hledisko při pohledu zvenčí. 

Vaše Oči, Vaše Volba

Orientace ve světě brýlových čoček není jednoduchá, ale správná volba může posunout váš pohled na svět a dodat vašim brýlím osobitý šmrnc. Přestože tento průvodce může poskytnout některé směry, doporučujeme konzultovat s odborníkem na oční optice pro optimální výběr. Ať už hledáte dokonalou estetiku nebo pohodlný pohled, brýlové čočky mohou být tím klíčem k vaší vizuální výjimečnosti.