fbpx

Pokud hledáte brýle, které vám ušetří starosti s neustálým střídáním mezi dioptrickými a slunečními brýlemi, fotochromatické brýle jsou pro vás tím ideálním řešením. Tyto brýle reagují na světlo tak, že se jejich čočky zabarvují nebo odbarvují v závislosti na intenzitě světla. Díky tomu poskytují maximální komfort a ochranu vašim očím za každého počasí.

Jak to vlastně funguje?

Fotochromatické čočky obsahují speciální molekuly, tedy malé krystaly halogenidů stříbra, které se aktivují při kontaktu s UV zářením. Tím se čočky zabarví a chrání vaše oči před škodlivými paprsky. Když se vrátíte do interiéru a dojde ke snížení intenzity světla, čočky se postupně odbarví zpět do čirého stavu, což vám umožní vidět svět jasně a pohodlně.

Moderní fotochromatické brýlové čočky obsahují místo stříbrných sloučenin, sloučeniny na bázi molekul uhlíku. Takové sloučeniny jsou pak rychlejší jak v zabarvení, tak v odbarvení.

Proces zabarvení probíhá v řádech několika sekund, proto aby Vaše oči byly chráněny co možná nejrychleji pro vystavení slunečním paprskům a škodlivému UV záření a dosahuje intenzity až 85 %.

Odbarvení trvá déle a je zpravidla rozděleno do dvou úseků. V prvním se čočka odbarví velmi rychle na intenzitu, která Vám umožní orientaci ve vnitřním prostoru bez slunečního svitu. Druhá fáze, do úplného odbarvení, pak trvá mnohem déle, v řádech několika minut a brýlová čočka se při ní odbarví až na konečných cca 7 %.

Výhody fotochromatických brýlí

  • Praktičnost: Brýle se přizpůsobují světelným podmínkám, takže nemusíte neustále měnit brýle při přechodu z venku dovnitř.
  • Ochrana proti UV záření: Trvalá ochrana vašich očí před škodlivým UV zářením. Nemusíte myslet na to, kdy je vhodné nasadit sluneční brýle a kdy je naopak zase sundat, této starosti Vás fotochromatické čočky zbaví.
  • Úspora peněz: Kombinují funkce dioptrických a slunečních brýlí v jedné obrubě, což může být nákladově efektivní.
  • Různé možnosti: K dispozici v mnoha barvách, variantách a jsou vhodné pro všechny typy dioptrických předpisů. Jsou k dispozici pro většinu typů brýlových čoček, ať už jednoohniskových, bifokálních nebo multifokálních.
  • Moderní fotochromatické čočky se zabarvují také za sklem auta, tedy bez UV záření.

Nevýhody fotochromatických brýlí

  • v závislosti na značce mohou být rozdíly v rychlosti zabarvování a odbarvování. U předních světových výrobců, jsou tyto rozdíly minimální.
  • za chladného počasí se zabarvují více a za horkého pak naopak méně.
  • ztmavují se v závislosti na intenzitě UV záření. Mohou tak nastat situace, kdy i bez slunečního svitu budou Vaše čočky zabarvené, což je sice v pořádku z pohledu ochrany před UV paprsky, nicméně z estetického hlediska to může být na obtíž.

Závěrem

Fotochromatické brýle jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí ochránit své oči a zároveň mít komfort jedněch brýlí pro všechny světelné podmínky. Při výběru věnujte pozornost kvalitě a reputaci výrobce, aby vaše nové brýle splňovaly vaše očekávání a poskytovaly optimální ochranu vašemu zraku.