fbpx

Správná péče o brýle je pro udržení jejich kvality a funkčnosti klíčová. Přestože jsou brýle běžnou součástí každodenního života mnoha lidí, někteří si neuvědomují, že jejich brýle potřebují náležitou péči, aby vydržely co nejdéle a nebyly poškozeny.

V tomto článku se dozvíte, jak správně pečovat o své brýle, abyste se vyhnuli jakémukoliv poškození a aby vydržely co nejdéle pro bezvadné vidění. Dáme vám užitečné tipy na ukládání a manipulaci s brýlemi, aby byly stále funkční a vypadaly dobře. S náležitou péčí a pozorností k vašim brýlím se můžete těšit z maximálního výkonu a životnosti.

1. Používejte obě ruce

Při sundávání nebo posouvání brýlí na nose používejte obě ruce, abyste udrželi stranice pevné a správně zarovnané. Tento návyk pomůže ochránit rám před poškozením a ušetří vám čas strávený návštěvou optiky a opravou brýlí.

2. Nenoste brýle na čele a ve vlasech

Určitě se vám už někdy stalo, že jste se vylekali “kde máte” brýle a pak jste si uvědomili, že je máte na hlavě. Je však důležité si uvědomit, že toto místo není pro odložení brýlí vhodné. Mimo rizika, že vám mohou brýle snadno spadnout a poškodit se, může rám brýlí ztratit svůj tvar a pevnost. U žen navíc hrozí poškození ochranné vrstvy skel lakem, či tužidlem na vlasy.

3. Ukládejte brýle do pouzdra

Pouzdro mějte stále u sebe. Když si brýle sundáte, vložte je do pouzdra, aby byly chráněny před prachem, špínou a před poškrábáním nebo prasknutím. Zabráníte tím vzniku poškození a zajistíte si perfektní vidění. Pokud brýle nosí vaše děti, můžete jim pořídit atraktivní pouzdro s motivem jejich oblíbeného superhrdiny, aby se za jeho použití nemuseli stydět.

4. Vyhněte se extrémním teplotám

Nevystavujte své brýle vysokým teplotám a velkým teplotním změnám, jako je například rozpálená palubní deska auta, sauna, pára z rychlovarné konvice, horký vzduch z kuchyňské trouby a podobně. Pánové by rozhodně neměli v brýlích brousit a svařovat. Odlétající jiskry vaše brýle dozajista zničí. Tyto situace mohou poškodit nejen rám brýlí ale také brýlové čočky, kde jde většinou o nevratné poškození znamenající potřebu výměny čoček.

5. Chraňte své brýle před chemikáliemi

Zabraňte kontaktu svých brýlí s chemickými látkami, jako je například lak na vlasy. Tyto látky mohou poškodit povrchovou úpravu čoček. Ani mořská či chlorovaná voda z bazénu vašim brýlím neprospívá.

6. Čistěte své brýle správným způsobem

A jak na to? To Vám řekneme v dalším článku 8 kroků správného čištění brýlí. S těmito tipy budou vaše brýle vypadat a fungovat jako nové po mnoho let.